Saltar al contingut

Contacta Facebook Google plus Instagram

Baló gàstric

baló gàstric

El baló gàstric és un mecanisme per a persones amb obesitat que es col·loca a l’estómac; en ocupar una part d’aquest, dificulta el seu buidatge, disminueix la sensació de gana i provoca una sensació de sacietat que redueix la quantitat d’aliments consumits en cada àpat. Així, facilita el seguiment d’una dieta adequada i el canvi d’hàbits alimentaris per aconseguir una pèrdua de pes i el seu posterior manteniment.

Com funciona el baló gàstric?

El baló gàstric és una esfera de silicona que s’introdueix a l’estómac a través de la boca, sense necessitat de cirurgia i sota sedació. L’especialista realitza un examen de l’estómac mitjançant un gastroscopi i procedeix a la col·locació del baló si no troba cap anomalia. Un cop a l’estómac, s’omple amb una solució salina estèril i es deixa surant lliurement en la cavitat gàstrica. El baló es col·loca en uns 20-30 minuts i, un cop el metge comprova la seva correcta col·locació, el pacient torna a casa.

És normal tenir náuses i fins i tot vòmits durant els primers dies perquè l’estómac vol desprendre de la pilota; ajudarem a superar aquest període amb una dieta líquida que anirem modificant conforme es vagi desenvolupant l’adaptació al dispositiu.

La pilota es retira també mitjançant endoscòpia amb sedació després de 6-8 mesos durant els quals es fan controls periòdics, a més de seguir una dieta i exercici físic.

Qui se’n pot beneficiar?

El baló gàstric està indicat per a persones entre els 18 i 60 anys que superin el seu pes ideal en un 40% (obesitat premòrbida), dada que equival a un un sobrepès d’uns 20-25 kg. A més, aquest sistema pot aplicar-se també en pacients molt obesos o amb riscos excessius per a intervencions quirúrgiques agressives. L’ús d’aquest sistema per perdre pes abans de sotmetre’s a una operació ajuda a reduir els riscos.

Qui no pot usar-lo?

No es recomana la col·locació del baló gàstric a persones amb trastorns endocrinològics o mentals que no els permetran seguir una dieta. Tampoc a persones que han estat operades de l’estómac, amb hèrnia d’hiat o amb trastorns severs de coagulació.

Quant pes es perd?

En qualsevol tractament per l’obesitat, el ritme de pèrdua de pes gira entorn d’1 Kg. setmanal però depèn del compliment estricte de la dieta i l’exercici físic. És a dir, la implantació d’un baló sense més, no suposa una pèrdua de pes.

Es torna a guanyar pes després?

El manteniment del pes després de l’extracció del baló gàstric depèn del manteniment dels hàbits alimentaris i saludables adquirits durant l’ús d’aquest.