Saltar al contingut

Contacta Facebook Google plus Instagram

Couperosi i Angiomes

couperosi i angiomes

La couperosi i angiomes són lesions en forma de venetes o vermellors a la pell que poden ser:

  • Úniques, en forma d’aranya (spiders o telangièctasis)
  • Múltiples (couperosi)
  • Malformacions congènites de mida variable (angiomes)

Els equips làser més eficaços per al tractament d’aquestes lesions:

  • Làser de Nd-YAG de pols, que permeten tractar tot tipus de pells i treballar a diferents profunditats amb uns mínims efectes secundaris

Couperosi

Es tracta de les dilatacions dels petits capil·lars de la pell anomenades telangectàsies.

A vegades tenen forma d’aranya i es diuen “spiders” si es presenten de forma aïllada.

La couperosi apareix en persones genèticament predisposades que enrogeixen amb els canvis de temperatura, emocions o alcohol i alguns aliments. Aquests rubors repetits acaben per lesionar els capil·lars dilatant-los i fent-los visibles. L’embaràs i les hormones femenines també afavoreixen que apareguin spiders o couperosi que, en aquests casos, poden ser reversibles.

Quan la couperosi s’associa a granets semblants als de l’acne es denomina couperosi rosàcia i requereix tractament mèdic-farmacològic associat.

Angiomes

Els angiomes són acumulacions de capil·lars immadurs que solen aparèixer en el naixement o poc després. Per exemple, les taques a vi de Porto són angiomes plans que apareixen en els nounats i no desapareixen espontàniament. Poden arribar a diversos centímetres i fins i tot abastar tota una extremitat.

Els hemangiomes són veritables tumors benignes i poden ser vermells com una maduixa (hemangioma capil·lar), o més violacis, la qual cosa indica profunditat (hemangiomes cavernosos). Els primers solen desaparèixer en la primera dècada de la vida però els segons no i el pacient va a la consulta per una tumoració violàcia.

Hi ha unes lesions molt freqüents en les persones adultes que apareixen progressivament de vegades en gran nombre i es denominen punts robí o angiomes senils. Són petites malformacions capil·lars que mesuren mil·límetres i afecten al tronc. Cada vegada més, aquestes petites lesions són motiu de demanda de tractament, ja que els pacients les associen a l’envelliment.

La tecnologia làser és la millor opció per eliminar de manera eficaç totes aquestes lesions, però cal que el làser escalfi específicament l’hemoglobina, que és el pigment vermell de la sang que omple aquests vasos. Quan augmenta la temperatura, la paret capil·lar s’inflama i es tanca el vas, reabsorvint-se després.